Samenwerking en voortgang binnen het Wel in Ontwikkeling-project van samenwerkingsverband De Gelderse Vallei VO.
Aanwezig: Mirren Adrichem (SWV), Maartje Maas (OZJ)
De methodiek zet echt aan tot anders denken met elkaar. Het vraagt je om uit je groef te stappen en oplossingen te zoeken die buiten de gebaande paden liggen.
Inleiding
Op 23 oktober 2024 vond een gesprek plaats met Mirren Adrichem over het project Wel in Ontwikkeling (WIO) binnen haar samenwerkingsverband VO Gelderse Vallei. Dit verslag geeft een overzicht van de besproken thema’s, uitdagingen, successen en toekomstige stappen. Het toont aan hoe dit project niet alleen bijdraagt aan het ondersteunen van kwetsbare leerlingen, maar ook inspiratie biedt voor een bredere verandering in de aanpak van leerplichtige kinderen.
Context en doelen van Wel in Ontwikkeling
Mirren heeft als taak om het project in haar regio te coördineren. Dit omvat de gemeenten Ede, Wageningen en Rhenen, met een nauwe samenwerking met het samenwerkingsverband Barneveld-Veenendaal. Het project richt zich op thuiszitters, waaronder kinderen met vrijstelling van leerplicht of waarbij sprake is van absoluut verzuim. De methodiek stimuleert een waarderende en creatieve aanpak, met als doel niet alleen passende oplossingen te bieden voor leerlingen, maar ook een bredere verandering in de mindset van betrokken partijen, zoals scholen, leerplichtambtenaren en jeugdconsulenten.

Succesverhalen en Vooruitgang
1. WEL in Ontwikkeling in Uitvoering
Twee leerlingen zijn actief betrokken in WIO. Daarnaast is voor derde leerling het verhaal reeds beschreven en de reis van een vierde leerling in voorbereiding. Voor één leerling wordt onderzocht of zij stage kan lopen in de evenementenorganisatie. Bij een andere leerling, die haar onderwijs hervatte via een zorgboerderij, werd de kracht van maatwerktrajecten duidelijk.
2. Inspirerende Voorbeelden
Een leerling met een vrijstelling die samen met een begeleider vanuit maatschappelijke diensttijd een rondleiding heeft gehad bij een grote evenementenbranche. De leerling wil in deze sector graag iets betekenen. Tijdens de rondleiding was zij heel geïnteresseerd in de techniek die er bij evenementen komt kijken. Vanuit die inspiratie gaat ze daarom nu samen met de begeleider op zoek naar een stage of meeloopdagen in deze richting zodat ze wellicht in de toekomst hier een opleiding in kan volgen.
Enthousiaste professionals zoals leerplichtambtenaar Krista inspireren anderen. Haar visie wordt gedeeld in nieuwsbrieven en bijeenkomsten om betrokkenheid te stimuleren. Het project brengt een positieve dynamiek op gang, waarbij leerlingen, ouders en professionals meer mogelijkheden zien dan voorheen. Daarnaast stimuleert het project nauwe samenwerking tussen onderwijs en gemeenten.
3. Brede Toepasbaarheid
Hoewel WIO zich richt op specifieke doelgroepen, toont de aanpak waarde voor een breder scala aan leerlingen. Denk aan kinderen die thuis komen te zitten binnen het voortgezet onderwijs en waarvoor maatwerk nodig is om weer terug te keren binnen het onderwijs.
Uitdagingen en Reflecties
1. Weerstand bij Professionals
Sommige professionals worstelen met de focus van het project op leerlingen met een vrijstelling of leerlingen met absoluut verzuim. Er is behoefte aan meer zichtbaarheid van de voordelen van de methodiek.
2. Beperkte Zichtbaarheid van Doelgroepen
Het identificeren van jongeren met vrijstellingen of absoluut verzuim blijft complex. De samenwerking met leerplichtambtenaren is hierbij cruciaal. Dit is dan ook de reden dat we binnen onze regio toewerken naar een gezamenlijke aanpak voor vergroten schoolaanwezigheid, omdat dit vraagstuk alleen maar integraal en organisatie-overstijgend opgepakt kan worden.
3. Balans tussen Controle en Samenwerking
Het verzamelen van gegevens wordt soms ervaren als controlerend. Het project probeert dit te vermijden door op vertrouwen gebaseerde samenwerking te bouwen. Zicht krijgen in elkaars data is hierbij juist helpend en stimuleert de mogelijkheid toe te werken naar een werkwijze waarbij de data op elkaar afgestemd is.
Inspirerende Inzichten
- De Kracht van Verhalen: Verhalen zoals die van Krista of succeservaringen van leerlingen motiveren anderen om nieuwe oplossingen te zoeken.
- Out-of-the-box Denken: Het loslaten van bestaande structuren opent ruimte voor maatwerk.
- Waarderend Werken: Een stress-sensitieve houding en waarderend onderzoek blijken krachtig in het herstellen van vertrouwen en het bieden van perspectief.
Toekomstplannen

- Nieuwe Bijeenkomsten: Organiseer inspirerende bijeenkomsten waarin successen worden gedeeld en professionals van elkaar leren.
- Borging van Methodiek: Breid de methodiek uit naar meer casussen en integreer deze structureel in beleid.
- Olievlekwerking: Zet in op het breed toepassen van de lessen uit WIO, ook buiten de directe doelgroep.
Conclusie
Wel in Ontwikkeling laat zien dat een creatieve, waarderende aanpak écht het verschil kan maken. Het project werkt niet alleen aan oplossingen voor de directe doelgroep, maar inspireert ook een bredere verandering in het onderwijs, bij gemeenten en in de jeugdzorg. De successen tot nu toe geven vertrouwen om door te gaan en het project verder uit te breiden, waarbij het goed is om ieders verantwoordelijkheid en rol / taak helder te krijgen.
Ga terug naar het overzicht